Levetid Varmtvannsbereder – Når og Hvorfor Du Bør Bytte

varmtvannsbereder levetid

Varmtvannsberederen din leverer varmt vann til hjemmet ditt, og det er en enhet du sannsynligvis bruker hver dag. Når du skrur på vannkranen, går varmtvannsberederen i gang med å sende varmt vann til dusjen, badet, kjøkkenvasken og vaskemaskinen. Når den ikke fungerer, legger du merke til det. Det er viktig å vite når varmtvannsberederen begynner å nærme seg slutten på levetiden, slik at du har kontinuerlig tilgang til varmt vann i husholdningen.

Levetid Varmtvannsbereder

Levetiden til en varmtvannsbereder avhenger av mange faktorer, inkludert type varmtvannsbereder, kvaliteten på vannet i rørene dine, og hvor godt varmtvannsberederen vedlikeholdes. I gjennomsnitt varer de fleste varmtvannsberedere mellom 8 og 12 år, men noen kan vare opp til 20 år med regelmessig vedlikehold. Faktorer som hvor ofte du bruker varmt vann, størrelsen og plasseringen av varmtvannsberederen din, kvaliteten på vannet ditt og hvor ofte du vedlikeholder det, spiller alle en rolle i hvor lenge det vil vare. Fordi de alltid er på og i drift, har konvensjonelle varmtvannsberedere en høyere risiko for feil enn tankløse varmtvannsberedere.

Hvordan Fungerer en Varmtvannsbereder?

En vanlig varmtvannsbereder vil ha en kapasitet på 150, 190 eller til og med 300 liter, og drives som regel av strøm. Kaldt vann fyller tanken og varmes opp av et varmeelement. Tanken lagrer det varme vannet til ønsket temperatur. Når varmtvann brukes, overvåker termostaten vanntemperaturen ved å slå på varmeelementet for å varme mer vann, og slår av varmeelementet når vannet når riktig temperatur. Når du skrur på en varmtvannskran, stiger varmt vann til toppen av tanken og sendes til kranen eller dusjen for bruk.

Hva Forårsaker at Varmtvannsberedere Svikter?

Sedimentoppbygging

Over tid vil mineralene i vannet legge seg på bunnen av tanken og danne et lag med sediment. Dette kan isolere varmeelementene og hindre dem i å gjøre jobben sin, noe som vil føre til at varmtvannsberederen må jobbe hardere og bruke mer strøm. Til slutt kan denne oppbyggingen korrodere tanken og føre til en lekkasje.

Anodestangkorrosjon

Anodestangen er ansvarlig for å beskytte ståltanken mot korrosjon. Hvis anodestangen korroderer, vil tanken begynne å ruste og lekke.

Utilstrekkelig vedlikehold

Varmtvannsberederen din må vedlikeholdes for å fungere ordentlig. Å spyle tanken en gang i året kan hjelpe med å fjerne sediment og oppbygging og forlenge levetiden til varmtvannsberederen din.

Gammel Varmtvannsbereder Kan Skape Store Problemer

bilde av gammel varmtvannsbereder

Muggskader

Muggvekst er et spesielt problem for gamle varmtvannsberedere som er plassert i kjellere. Lekkende rør, ventiler, tilkoblinger, og til og med skjøtene på selve tanken, kan skape et fuktig miljø hvor mugg kan trives og vokse. Dette kan utgjøre en alvorlig helserisiko for alle i huset og også føre til råte i treverk og andre strukturelle komponenter i huset. Fordi varmtvannsberederen er ofte er skjult, kan problemet forbli uoppdaget til det blir en helsefare og gi boligen store skader.

Sedimentoppbygging som Tillater Bakterievekst

Sediment i form av kalk eller kalsiumkarbonat kan bygge seg opp over tid på innsiden av varmtvannsberederen. Sedimentoppbyggingen forårsaker to problemer. Det første er at sedimentet skaper et varmt fuktig miljø der bakterier kan vokse frem. Bakteriene som vokser i sedimentet har potensiale til å gjøre mennesker alvorlig syke. Det andre problemet fra sedimentoppbygging er at kalken i vannet kan tære bort metallet fra innsiden av varmtvannsberederen. Dette kan føre til sprekker eller eksplosjoner i gamle varmtvannsberedere ettersom metallet blir for svakt til å holde på trykket.

Sprekk i Varmtvannsberederen

Mange gamle varmtvannsberedere har ikke sikkerhetsventiler, ettersom dette ikke var standarden da de gamle varmtvannsberedertankene ble produsert og installert. Når disse varmtvannsberederne blir eldre, kan blokkerte ventiler eller overoppheting øke trykket inne i varmtvannsberederen. Det økte trykket kan nå et punkt hvor metallstrukturen i tanken sprekker og det varme vannet strømmer ut over hele kjelleren. En slik sprekk kan utgjøre en fare fra det glovarme vannet som lekker ut. Den andre faren dette kan forårsake stor vannskade på boligen din, møblene dine og andre eiendeler.

Når Skal du Bytte Varmtvannsbereder?

Uansett hvor godt du tar vare på varmtvannsberederen din, vil den til slutt trenge å erstattes. Hvis du ikke er sikker på når du skal bytte ut varmtvannsberederen din, er det noen tegn du bør se etter, som:

  • Lekkasje
  • Merkelige lyder
  • Lunkent vann
  • Høyere strømregninger

Hvis du legger merke til noen av disse tegnene, er det på tide å ringe en rørlegger for en inspeksjon.

Pris på å Bytte Varmtvannsbereder

Hvis varmtvannsberederen din begynner å vise tegn til aldring, er det sannsynligvis på tide å begynne å se etter en ny. Ikke vent til den bryter sammen før du erstatter den, ellers kan du risikere å bli stående uten varmt vann i flere dager. Gjennomsnittskostnaden for å erstatte en vanlig varmtvannsbereder er rundt 20 000 kroner, inkludert arbeidstimer.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Bjørn Halvorsen

Bjørn Halvorsen er en anerkjent rørlegger med en lidenskap for undervisning og veiledning. Gjennom sitt nettsted tilbyr han innsiktsfulle DIY-veiledninger og vedlikeholdstips, og hjelper huseiere med å takle VVS-utfordringer på en effektiv og kostnadseffektiv måte.